Het afmonteren van een netwerkkabel
Bij de bouw of de verbouwing van een pand krijg je als architect of elektricien waarschijnlijk ook de opdracht om het lokale netwerk te voorzien. Maar wat moet je precies voorzien van stroomvoorziening en UPS? En hoe geef je stroom aan specifieke netwerkapparatuur? Dat bespreken we in deze blogpost.
In vijf delen, speciaal voor architecten en elektriciens, gaan we dieper in op de materie van het fysieke datanetwerk.
- In deel 1 bespreken we de verschillende types van bekabeling.
- In deel 2 bekijken we de verschillende soorten netwerkkasten.
- In deel 3 hebben we het over de stroomvoorziening.
- In deel 4 bekijken we hoe we dit alles kunnen koelen.
- In deel 5 (dit deel) sluiten we deze serie af met het afmonteren van een netwerkkabel.
We begonnen deze serie met de een overzicht van de verschillende type netwerkkabels wat als installatiekabel gebruikt kunnen worden. We sluiten deze serie af met het afmonteren van de getrokken netwerkkabels zodat de klant zijn eindapparatuur (PC's, printers, machines, enzovoort) kan aansluiten op het netwerk.
Patchpanelen in patchkasten
De koperen netwerkkabels wat getrokken worden naar de apparatuur van eindgebruikers, worden in de patchkast afgemonteerd in een patchpaneel. Een standaard patchpaneel is 1U hoog, maar ze zijn ook verkrijgbaar in 2U of 3U en heeft op een rij steeds 24 poorten. Een patchpaneel bestaat in twee uitvoeringen: in een modulaire-uitvoering en in een LSA-uitvoering.
Een modulair patchpaneel met keystones
Om een installatiekabel te bevestigen in een modulair patchpaneel, moet de kabel afgemonteerd worden in een keystone jack. Deze keystone wordt in het patchpaneel geklikt.
Net zoals we in het eerste artikel van deze reeks zagen dat er verschillende categorieën kabels bestaan, is er voor (bijna) iedere categorie kabel ook een bijhorende categorie keystone. Voor de op dit moment aangeraden categorie bekabeling Cat6 of Cat6a, gebruik je een metalen keystone - omwille van de aarding, straks meer hierover. Voor Cat5e en lager volstaat een plastieken keystone.
Een modulair patchpaneel kan ook voor andere toepassingen gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het bevestigen van HDMI of audio stekkers als er media-apparatuur in het rack geplaatst zal worden.
Een patchpaneel met LSA-aansluitingen
Om netwerkkabels op een patchpaneel met LSA-aansluitingen aan te sluiten, is er geen keystone jack nodig. De acht aderparen worden met een speciale LSA punch down tool (ook wel 'dogger' genoemd) in de LSA-aansluiting bevestigd.
Bevestiging van een netwerkkabel in een keystone en in een LSA-patchpaneel
Wanneer je een netwerkkabel in een keystone of een LSA-patchpaneel gaat bevestigen, hou dan rekening met deze tips:
- Een netwerkkabel bestaat uit vier paren: blauw / blauw-wit, groen / groen-wit, oranje / oranje-wit en bruin / bruin-wit. Let erop dat de witte kabels bij het juiste paar blijven.
- Er bestaan twee varianten om een netwerkkabel aan te sluiten, EIA/TIA-568A en EIA/TIA-568B. Op keystones en op LSA-patchpanelen worden deze aangeduid met een 'A' en een 'B'. Volg steeds TIA-568B, oftewel de kleurcode 'B'. Ezelsbruggetje: de 'B' van 'België'.
- Knip van netwerkkabels wat een folie of een netje als afscherming bevatten nooit de folie of het netje af, maar plooi het om en draai het rond de kabel. In onderstaande video's wordt dit duidelijk.
- Netwerkkabels wat een afscherming, bevatten ook een dun metalen draadje. Knip dit niet af, maar draai het rond de folie. Dit dient voor de afvoer van statische elektriciteit. Ook dit wordt in onderstaande video's duidelijk.
- Je zal in de meeste netwerkkabels ook een dun - meestal nylon - draadje vinden. Dit heeft netwerkgewijs geen nut en mag afgeknipt worden.
- Gebruik een kabelstripper om de netwerkkabel te strippen. Let op dat je enkel de buitenste mantel stript en niet de metalen afscherming.
- Strip je kabel voldoende lang zodat je de draden goed kan manipuleren. Een 5cm is prima.
Aarding van een netwerkkabel
Eerder in dit artikel spraken we al van metalen en plastieken keystones. Netwerkkabels met een afscherming bevatten ook een dun metalen draadje. Zoals je in bovenstaande video's kan zien, wordt dit draadje rond de folie gedraaid. Dit draadje doet dienst voor de afvoer van statische elektriciteit en elektromagnetische- en radio frequentie interferentie.
Het metalen draadje maakt contact met de metalen afscherming, de afscherming maakt contact met de metalen keystone of het LSA-patchpaneel en de keystone maakt contact met het metalen patchpaneel. En om het compleet te maken: het patchpaneel is, zoals we in deel 3 van deze blogartikels konden lezen, verbonden met de aardingsstrip in de netwerkkast.
De "aarding" van een netwerkkabel dient dus niet uit veiligheidsoverweging, maar heeft alles te maken met de afvoer van statische elektriciteit en het afvoeren van elektromagnetische interferenties.
In dit blogartikel gaan we niet dieper in op de aarding, maar een gespecialiseerde elektricien kan hier zeker mee uit de voeten. Belangrijk is om ook rekening te houden met het voorkomen van aardingslussen, wanneer bijvoorbeeld twee gebouwen met een afzonderlijke aardingspen met een netwerkkabel verbonden worden. In dat geval kan de netwerkkabel zorgen voor een ground loop.
Voor meer info over het aarden, verwijzen we graag door naar deze twee artikels (Engels en gericht op de Amerikaanse markt):
Montage in een wandcontactdoos
De netwerkkabel wordt in een wandcontactdoos of in een vloerdoos afgemonteerd op dezelfde manieren als in een patchpaneel: ofwel met een keystone, ofwel met LSA-contacten waarbij je de aders met een LSA-tang omlaat moet duwen.
Omdat - zeker in een inbouwdoos - er weinig ruimte is om een of twee keystones in te duwen, heeft de LSA-manier hier vaak de voorkeur.
Testen van de netwerkkabel
Nadat je beide kanten van de netwerkkabel afgemonteerd hebt (de ene kant in het patchpaneel en de andere kant in bijvoorbeeld een wandcontactdoos), dan is het noodzakelijk om de kabel te testen.
Het testen van een netwerkkabel kan je doen met een kabeltester. Kabeltesters vind je in verschillende prijsklassen, gaande van €15 tot €500. Goedkope modellen testen enkel de 4 paren + de aarding, waarbij duurdere modellen ook de lengte van een kabel kunnen weergeven, het voltage van een Power over Ethernet poort kunnen uitlezen, enzovoort. Welk model je aanschaft zal vooral afhangen van de intensiviteit van het gebruik.
Op zijn minst moet het toestel de 4 paren + de grond (shielding) kunnen testen.