11 tips om op reis veilig te werken

Plan je een workation of wil je op reis een oogje op je zaak houden? Met deze 11 tips kan je tijdens je reis veilig aan je zakelijke gegevens.

11 tips om op reis veilig te werken

Zomer. De vakantietijd bij uitstek. Alleen of samen met familie of vrienden reizen en nieuwe landen en steden ontdekken. Zalig om even te ontsnappen aan de drukte van alledag. Kan je het toch niet laten en wil je op vakantie toch een oogje op je zaak houden? Heel begrijpelijk. Of plan je misschien een workation?

In dit artikel gaan we het niet hebben over allerlei spannende James Bond waardige gadgets om verborgen camera's en microfoons in je hotelkamer op te sporen. We geven wel tips mee over hoe je veilig aan je werkgegevens kan geraken.

Voordat je op reis vertrekt

Laat USB-sticks thuis

USB-sticks en externe harde schijven kunnen wel eens gevoelige gegevens bevatten. Hoewel we adviseren om het gebruik daarvan te beperken, neem je ze sowieso best niet mee op vakantie. Zo kan je ze in alle drukte niet kwijt spelen en kunnen ze niet gestolen worden.

Update al je toestellen

Zorg dat al je toestellen up-to-date zijn. Zowel je smartphone als je laptop. Installeer op je laptop zeker alle Windows updates. Zorg er ook voor dat alle software op je laptop up-to-date is, zoals je webbrowser (Google Chrome, Firefox, enz.). Check ook of je antivirussoftware de laatste updates geïnstalleerd heeft en of je firewall ingeschakeld is.

Maak back-ups

Zorg dat je back-ups hebt van alle data wat op je laptop staat. We raden altijd aan om lokaal geen gegevens te bewaren, deze dat bewaar je best op een lokale server op kantoor of in een beveiligde cloudomgeving. Maar moest het toch voorkomen dat je lokaal gegevens hebt staan, zorg dan voor een adequate back-up.

Gebruik tweestapsverificatie voor je online accounts

Tweestapsverificatie gebruiken, is altijd aangeraden. Maar zeker wanneer je op je online accounts inlogt vanaf een onbekend netwerk. Stel voordat je vertrekt voor al je accounts tweestapsverificatie in. Zo zijn je accounts extra beveiligd. Wat tweestapsverificatie precies is en hoe je dat instelt, dat kan je lezen in dit blogartikel.

Gebruik een wachtwoordmanager

Heb je voor vele (online) diensten nog hetzelfde wachtwoord, of gebruik je misschien nog een notitieboekje om je wachtwoorden te onthouden? Dan is het hoog tijd om je wachtwoorden veilig in een wachtwoordmanager te bewaren. Zo heb je ze altijd bij de hand en kan je voor elk account een onmogelijk te onthouden wachtwoord instellen. Lees hier meer over wachtwoordmanagers.

Versleutel je laptop

Dit heeft een technisch kantje, maar je doet er goed aan - of je nu op reis bent of thuis - om je laptop te versleutelen (met bijvoorbeeld Bitlocker). Zo kunnen kwaadwilligen niet aan je gegevens wanneer zij de interne schijf van je laptop willen manipuleren.

Op reis

Gebruik geen openbare USB-laadstations

Niets zo gemakkelijk om in een lokaal cafeetje je smartphone, tablet of laptop even bij te laden. Vaak zie je dat er USB-contacten in een tafel ingebouwd zijn. Gemakkelijk, want in tegenstelling tot stroomstekkers zijn USB-stekkers universeel. Let hiermee op. Hoewel deze USB-stekkers waarschijnlijk je toestel wel zullen opladen, kunnen ze tegelijk ook data van je toestel kopiëren of malware op je toestel plaatsen.

Wil je je toestel opladen, gebruik dan een standaard stopcontact. Vergeet daarom geen reisadapter mee te nemen.

Wil je toch gebruik maken van een openbaar USB-laadstation? Prima, maar gebruik dan een USB data-blocker. Dat is een klein koppelstukje wat voorkomt dat er dataoverdracht kan gebeuren; het laat enkel stroom door.

Vergrendel je toestellen

Loop je van je strandstoel even naar de bar om een (m/c)ocktail te halen, vergrendel dan je toestellen zodat niemand ze kan gebruiken (of nog beter: laat ze niet onbeheerd achter). Een Windows toestel vergrendel je snel met de toetsencombinatie Super+L (Super = de knop met het Windows logootje). Configureer op je smartphone en tablet ook een PIN-code om het scherm te ontgrendelen.

Berg je toestellen veilig op

Ga je op daguitstap? Laat je laptop dan niet zichtbaar op je hotelkamer liggen, maar berg de toestellen wat je niet meeneemt op in een kluis. Heb je reserve SD-kaartjes bij voor je foto- of videocamera, bewaar deze dan ook op een veilige plaats zodat kwaadwilligen er geen malware op kunnen kopiëren om zo je laptop te besmetten.

Surfen via een openbare wifi of via je eigen mobiel netwerk

Wifi hotspots wat aangeboden worden op terrasjes of in je hotel zijn vaak gratis. Maar is de uitbater daarvan wel te vertrouwen, of kijkt hij mee met wat je online allemaal doet? Om geen gebruik te moeten maken van onbetrouwbare wifi verbindingen, kan je je smartphone instellen als een wifi-hotspot zodat je via je eigen mobiel netwerk kan surfen.

Let dan wel op het verbruik zodat je niet over je mobiele databundel gaat. Wil je dat doen, check dan voor vertrek even bij je mobiele provider hoe het zit met je databundel en het gebruik in het land waar je op vakantie gaat (en eventueel de landen waar je doorheen reist).

Gebruik een VPN-verbinding op openbare wifi-netwerken

Wanneer je toch gebruik maakt van een openbaar wifi-netwerk, gebruik dan een VPN verbinding. Er zijn tal van online VPN-aanbieders waarbij je per maand een abonnement kan afsluiten om gebruik te maken van hun VPN-diensten.

Maar nog beter: heb je voor je eigen zaak een VPN-verbinding om verbinding te maken met je zakelijk netwerk? Gebruik dan deze verbinding, want die ken je, is reeds op je laptop geïnstalleerd en je bent zeker dat deze beveiligd is.