De Fedora, Red Hat en CentOS familie

Ontdek wat de Linux distributies Fedora, Red Hat Enterprise Linux en CentOS gemeen hebben.

De Fedora, Red Hat en CentOS familie
Photo by Clem Onojeghuo / Unsplash

Met ongeveer 500 (!) actieve Linux distributies, kunnen we stellen dat Linux een goed gebruikt besturingssysteem is. Toegegeven, vooral techneuten maken er gebruik van (hét jaar van Linux op de desktop, iemand?). We vinden Linux vanwege zijn stabiliteit vooral terug op servers – maar ook op de desktop neemt de populariteit toe (opnieuw: vooral bij ontwikkelaars, systeembeheerders, enz.).

In dit blogartikel gaan we in op een grote Linux familie: Fedora, Red Hat Enterprise Linux en CentOS.

Eén familie, maar toch verschillend

CentOS is een enterprise Open Source Linux besturingssysteem en valt onder de sturing van Red Hat. Maar wacht, Red Hat heeft toch zijn Enterprise Linux? Klopt! En zij sponsoren ook Fedora Linux. Verwarrend? Hier volgt een overzichtje:

  1. Fedora (gestart in 2003) is een community-gebaseerde Linux distributie. Zij focussen zich op snelle releases (zowat iedere 6 maanden). Red Hat is de hoofdsponsor van Fedora. Zij implementeren en testen nieuwe features en functionaliteiten.
  2. Red Hat baseert zijn Red Hat Enterprise Linux (RHEL, gestart in 2000) distributie op de code van Fedora. Doordat de code in Fedora al door en door getest werd, wordt er een zeer stabiel besturingssysteem bekomen. Zo is RHEL 8 (vrijgegeven in 2019) gebaseerd op Fedora 28 (vrijgegeven in 2018) en RHEL 7 (vrijgegeven in 2014) gebaseerd op Fedora 19 (vrijgegeven in 2013). Dat zorgt voor iets oudere, maar zeer stabiele code.
  3. CentOS (gestart in 2004) is de community versie van Red Hat. Zij gebruiken de openbare broncode van het stabiele RHEL.

Het verschil tussen CentOS en RHEL zit hem hoofdzakelijk in de ondersteuning. Red Hat biedt een betalende ondersteuning aan voor RHEL waarop je kan terugvallen met vragen en problemen. Afhankelijk van je keuze, kost dit enkele honderden tot duizenden euro’s per jaar per installatie. CentOS is community gebaseerd, voor ondersteuning kan je terecht op hun publieke forums. Red Hat biedt ook betalende software en add-ons aan, zoals centraal systeembeheer en high availability.

Levenscyclus

De levenscyclus van Fedora is met zijn 12 maanden het kortste. Iedere 6 maanden brengen zij een nieuwe versie uit en de vorige versie wordt nog 6 maanden ondersteunt.

CentOS en RHEL delen dezelfde levenscyclus: 5 jaar ‘full support’ (bug fixes, security fixes en software verbeteringen), gevolgd door 5 jaar ‘maintenance support’ (dringende bug fixes en security fixes). Dat zijn dus maar liefst 10 jaar aan updates. Red Hat doet daar meestal nog enkele jaren ‘enhanced support’ bij, tegen een extra kost.

De recentste releases, CentOS 8 en RHEL 8 zullen dus ondersteuning mogen verwachten tot 2029. CentOS 7 en RHEL 7 zullen nog updates ontvangen tot 2024, daarmee zit je nog even goed. De levenscyclus van CentOS 6 loopt daarentegen wel spoedig af, meer bepaald op 30 november 2020.

Op de desktop?

Een vraag die vaak gesteld wordt: “kan ik CentOS of RHEL op mijn laptop/desktop installeren, want dan heb ik een super stabiel systeem?”. Zeker kan dat. En ja, je hebt dan een zeer stabiel systeem. Maar dat heeft ook een nadeel. CentOS en RHEL focussen zich op servers, niet zozeer op de desktop – al kan je natuurlijk Gnome, KDE of een andere desktop omgeving installeren. Doordat de OS’en zich focussen op servers, focussen zij zich op stabiliteit. Dat wilt ook zeggen: iets oudere programma’s, want die zijn door andere OS’en al verschillende maanden (soms jaren) getest en stabiel bevonden.

Fedora logo

Wil je in de Red Hat / CentOS familie blijven, dan is er Fedora Workstation. Fedora richt zich wel op een grafische omgeving en maakt gebruik van de laatste nieuwe software. Dat maakt het OS niet zo stabiel als CentOS of RHEL, maar wel bruikbaar voor dagelijks desktop gebruik. Doordat de software die in Fedora ontwikkeld wordt zal doorstromen naar RHEL en later naar Red Hat, heb jij als Fedora gebruiker ook al de gewenning en know-how van die software. Fedora vinden we ook meestal hoog terug in de rankings van de website DistroWatch. In april 2020 kondigde Lenovo ook aan dat zij Fedora (en Ubuntu) op een heel aantal ThinkPad laptops zullen ondersteunen. Sinds september 2020 zijn deze toestellen ook beschikbaar.

RHEL Workstation

Wil je RHEL op je laptop/desktop proberen? Check dan zeker eens Red Het Linux Workstation, geoptimaliseerd voor grafische omgevingen. Wil je gratis aan de slag met RHEL? Maak bij Red Hat een Developer account aan, daarna kan je Red Hat Enterprise Linux gratis downloaden (tijdens de installatie kies je voor de ‘rol’ ‘not specified’ en als ‘type’ kies je ‘Development/Test’). Na de installatie word je gevraagd om je laptop/desktop te registreren (gratis dus).