Handige tips om je wifi netwerk te verbeteren

Een haperend draadloos netwerk is een bron van frustratie. Met deze tips kan je zelf aan de slag om je wifi netwerk te verbeteren.

Handige tips om je wifi netwerk te verbeteren
Photo by Marvin Meyer / Unsplash

Is het wifi netwerk in je zaak niet zo vlot of stabiel? Dan kunnen onderstaande tips je helpen om je wifi netwerk te verbeteren.

De plaatsing van je wifi zenders

Heeft je laptop of smartphone een zwak wifi signaal, of wordt de verbinding soms verbroken? Dan staat je wifi zender wellicht te ver. Loop even in je zaak rond en zoek waar de wifi zender staat. Is dit een wifi zender van je internetprovider (in België meestal Telenet of Proximus), dan vind je hem waarschijnlijk in het lokaal waar het internet binnen komt. Meestal bij je elektriciteitskast.

Om je wifi bereik te vergroten, kan je gebruik maken van meerdere access points. Dit kunnen zowel wifi zenders van je internetprovider zijn, of access points wat je zelf aangekocht hebt. Lees ook: De wifi zenders van je internetprovider uitbreiden, hoe doe je dat het beste?

 • Gebruik je meerdere zenders? Prima, maar plaats de zenders voldoende ver uit elkaar. Dit zorgt voor een groter bereik en de minste overlapping in kanalen (later meer hierover). Deel je muren met je buren? Hou dan ook rekening dat zij hun wifi zenders wel eens dicht tegen de gemeenschappelijke muur hebben geplaatst.
 • Less is more. Zoveel te meer wifi zenders, zoveel te meer storing er kan optreden. Gebruik het minimaal aantal zenders.
 • Plaats de zenders waar je clients zijn. Met clients bedoelen we niet zozeer je klanten, maar de toestellen wat gebruik maken van je wifi netwerk. Plaats de wifi zender dus in je kantoorruimte en niet in het berghok waar het internet binnen komt.
 • Plaats wifi zenders zo ver mogelijk van muren en ramen vandaan. Deze constructies zorgen voor een barrière en weerkaatsen het signaal naar een andere richting.
 • Plaats de wifi zenders zoals voorgeschreven in de handleiding. Voor "tafeltoestellen" met richtbare antennes maakt dit niet zo veel uit, maar de zogenaamde "ufo zenders" zijn voorzien om tegen een plafond of muur bevestigd te worden en niet om plat op een kast of op de grond te liggen.
 • Plaats de zenders niet in de buurt van obstakels zoals kasten. Hou ook minimaal 1 meter afstand van storingsbronnen zoals alarmsystemen en DECT telefoon stations.
 • Verstop de zenders niet in het verlaagd plafond, hoe graag je ze ook uit het zicht wilt hebben. De materialen wat in je verlaagd plafond gebruikt zijn, zullen het wifi signaal dempen en verstoren.
 • Vertrekt je UTP kabel vanuit je netwerkkast en heb je achteraan in het magazijn draadloos netwerk nodig? Zorg ervoor dat je UTP kabel niet langer is dan 100 meter; anders zal er signaalverlies optreden. Werk in dat geval halverwege met een extra switch.

Tips

 • Kijk bij de aankoop van een wifi zender naar het functionele en kies niet direct voor die ene futuristische zender met wel 6 dikke antennes wat net afgeprijsd staat.
 • Vermijd ten alle koste powerline adapters. Hoewel het gemakkelijk lijkt om het elektriciteitsnet te gebruiken om een verafgelegen wifi zender met het netwerk te verbinden met behulp van een powerline adapter, geeft dat veelal meer storingen dan oplossingen. Buren met een soortgelijke powerline adapter kunnen je netwerk aftappen of nog meer (onopzettelijk) verstoren als het toestel niet beveiligd is. Niets gaat boven een echte kabel.
 • Gebruik de juiste bekabeling. Even technisch nu, maar een UTP Cat5e kabel is het minimum. Overweeg liever Cat6 of hoger.
 • Nog even verder de technische kant op: ligt de kabel in een kabelgoot samen met andere (stroom) kabels? Dan is een (S)FTP kabel aangeraden om interferentie te voorkomen. Als het even kan, zorg dat stroomkabels en datakabels gescheiden zijn (yep, de ideale wereld).

We zouden graag nog verder in detail gaan over de technische instellingen van access points, maar dat zou ons veel te ver leiden.

Schakel professionele hulp in

Lukt het met bovenstaande tips en tricks nog niet om je wifi signaal te verbeteren? Dan doe je best beroep op een lokale IT-partner. Hij kan je wifi netwerk meten, de zwakke plekken ontdekken en de access points perfect op elkaar afstemmen.