Kaspersky blijven gebruiken of niet?

Door de huidige invasie van Rusland in Oekraïne komt ook de Russische beveiligingssoftware Kaspersky onder vuur te liggen.

Kaspersky blijven gebruiken of niet?
Photo by Michael Geiger / Unsplash

Kaspersky is van oorsprong Russisch en heeft hun hoofdkantoor in Moskou en levert beveiligingsoplossingen voor zowel thuis- als zakelijk gebruik.

Kaspersky is daardoor gebonden aan de Russische wetgeving. Kort genomen wilt dat zeggen dat Kaspersky de Russische inlichtingendiensten alle medewerking moet geven wanneer hen dat gevraagd wordt. Kaspersky ontkent uiteraard alle betrokkenheid tussen hunzelf en de Russische overheid. Maar in hoeverre zij daar vrijuit over kunnen spreken, dat zal momenteel niemand kunnen bevestigen.

In mei 2018 heeft het Europarlement een niet-bindende resolutie aangenomen over Europese samenwerking op beveiligingsgebied. Daarin werd Kaspersky Lab als 'kwaadaardig' bestempeld.

verzoekt de EU een grondige evaluatie uit te voeren van de binnen de instellingen gebruikte software, IT- en communicatieapparatuur, en infrastructuur, om zo mogelijk gevaarlijke programma's en apparatuur te elimineren en het gebruik van programma's waarvan bekend is dat ze kwaadaardig zijn, zoals Kaspersky Lab, te verbieden;

Verboden in Nederland, maar niet in België

Nog in mei 2018 besliste Nederland dat de Nederlandse Rijksoverheid geen gebruik meer mag maken van Kaspersky-antivirussoftware "om de nationale veiligheid te waarborgen". In maart 2022 is het verbod op het gebruik nog steeds in stand.

In België is er momenteel geen verbod op het gebruik van Kaspersky voor overheidsinstanties.

Kaspersky op Twitter

Eugene Kaspersky, de oprichter en CEO van Kaspersky postte op 1 maart 2022 deze tweets:

Naast het feit dat zij hopen op een 'compromis' in het conflict, is het opmerkelijk dat Eugene verwijst naar "een situatie" en niet naar "een invasie" of "een inval" zoals wel gebeurt in niet-Russische media.

Kaspersky (blijven) gebruiken of niet?

Vanuit technologisch standpunt is Kaspersky zeker geen slecht product. Of Kaspersky al dan niet een marionette is van de Russische overheid, dat kunnen we uiteraard noch ontkennen noch bevestigen. Er is nooit direct bewijs geweest dat de Russische overheid Kaspersky verplicht heeft om achterdeurtjes in te bouwen. Kaspersky doet alleszins alle moeite om transparant naar buiten te komen.

Ons advies

Zelf hebben we geen ervaring met Kaspersky. We leveren geen Kaspersky en zijn dit in de nabije toekomst ook niet direct van plan. Maar op dit moment is er geen reden om alles te laten vallen en Kaspersky hals over kop straat te gooien. Heb je een abonnement, doe dan gerust de looptijd ervan uit. Vele concurrerende merken bieden momenteel interessante overstap-kortingen, maar laat je daar niet door van de kaart brengen.

Wil je meer info over beveiligingssoftware of heb je hulp nodig om je netwerk of computers te beveiligen? Neem dan gerust contact met ons op.