Tech-cadeautips voor de eindejaarsfeesten van 2021

De eindejaarsperiode komt eraan. Cadeautjestijd! Ben je op zoek naar een ideaal cadeau voor je tech-savvy pater, vriend of werknemers? Of wil je jezelf een mooi cadeau geven? We sommen een aantal (semi-)professionele tech-gerelateerde producten op waar je hen - of jezelf - zeker blij mee maakt.

Tech-cadeautips voor de eindejaarsfeesten van 2021
Photo by Tamanna Rumee / Unsplash

Hoofdtelefoon voor het (thuis)kantoor

Thuiswerk (of remote werk in het algemeen) geraakt stilaan meer ingeburgerd. Een goede headset om contact te houden met collega's, partners en klanten is onontbeerlijk. Kijk eens naar de Jabra Evolve 40 UC Stereo Bedrade Office Headset of de Logitech Zone 900 Draadloze Office Headset.

Logitech Zone 900 Draadloze Office Headset

In een landschapskantoor of thuis kan het wat rumoerig zijn. Dan is een noise canceling hoofdtelefoon welgekomen. Aanraders zijn de Sony WH-1000XM4, de Beats Studio3 Wireless, en de Bose Noise Cancelling Headphones 700.

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Randapparatuur

Muizen

Wie veel kantoorwerk doet, heeft baat bij een muis wat goed in de hand ligt en een toetsenbord met een aangename toetsaanslag. Onze favoriete draadloze muis op dit moment is ongetwijfeld de Logitech MX Master 3. Wie een ergonomische muis zoekt, kan eens kijken naar de Logitech ergonomische muizen; maar door zijn specifieke kenmerken zijn deze muizen minder geschikt als cadeau.

Logitech MX Master 3

Toetsenborden

Toetsenborden zijn er in allerlei formaten. Let wel op de azerty en qwerty variant als je het toestel via een buitenlandse webshop aanschaft. Enkele toetsenborden die het goed doen zijn de Logitech wireless illuminated keyboard K800, de Logitech MX Keys en de Logitech MX Keys Mini.

Wie een Lenovo ThinkPad laptop gebruikt, zal heel tevreden zijn met een ThinkPad TrackPoint II toetsenbord. Dit toetsenbord is een 1:1 kopie van het toetsenbord van een ThinkPad laptop en heeft exact dezelfde typ-ervaring zoals men van een ThinkPad gewend is.

Logitech MX Keys

Docking station

Wie alle kabels op zijn bureau netjes wilt wegwerken, ontkomt niet aan een docking. Nu USB-C op alle moderne laptops terug te vinden is, is een universele USB-C docking zoals de Universal Lenovo ThinkPad Hybrid en de Dell ultraHD 4K USB3.0 een mooie oplossing.

Wil je zeker zijn dat de docking compatibel is met de meeste laptops? Kies dan eentje met een DisplayLink logo.

Lenovo ThinkPad Hybride Usb C en Usb A Docking Station

Monitor

Ook op het thuiskantoor is een goede ergonomie belangrijk. Je kan met een laptopsteun zoals de Kensington Easy Riser je laptop op ooghoogte brengen, maar een extra beeldscherm maakt het werk veel aangenamer. Aanraders zijn de Lenovo ThinkVision T27i-10 en de Samsung LS27R650.

Met een curved ultrawide monitor heb je zelfs geen twee schermen meer nodig. Check eens de Samsung LC34H890WGRXEN 34" ultrawide en de Philips 346B1C/00 34" ultrawide voor goede all-rounders.

Samsung LC34H890WGRXEN 34" ultrawide

Webcams

Videochats zijn afgelopen jaren extreem ingeburgerd geraakt; zeker toen thuiswerk de norm werd. Als je een desktop PC gebruikt, dan is het wel zo leuk dat gesprekspartners je ook kunnen zien. De Logitech C920S Pro HD en de Trust Tyro Full HD doen het beiden goed!

Logitech C920S Pro HD

Access points

Draadloze zenders met veel franjes en grote antennes zien er vaak robuust uit. Maar de kwaliteit of het gebruiksgemak laat vaak de wensen over. Kijk daarom eens naar de professionele Wi-Fi apparatuur van Ubiquiti wat ook perfect in een thuiskantoor geïnstalleerd kan worden. Of met het vooruitzicht op de zomer in de tuin, want zij hebben ook waterdichte toestellen voor buiteninstallatie. Professionele installateurs kunnen trouwens terecht bij onze partner WiMood.

Unifi Access Point U6 LR

NAS-apparaten

Wij zijn zeer te vinden voor Synology NAS-producten. Voor thuisgebruik en een klein kantoor zijn de DiskStation DS420+ of de DiskStation DS920+ wat een stevigere CPU heeft, aanraders. Vergeet de harde schijven of de SSD's niet.

Synology DiskStation DS420+

Complete toestellen

Firewall

Voor iets (oké, heel veel meer) controle over je (thuis)netwerk heb je een goede firewall / router nodig. Wij zijn grote gebruiker van pfSense. Met een Netgate 1100 waarop pfSense voorgeïnstalleerd is, kan je vrij vlug aan de slag (maar enige netwerkkennis is wel nodig!). Voor meer controle over de hardware, is de Supermicro SuperServer E300-9A-4C een optie.

Netgate 1100

Laptops

Dat wij weg zijn van Lenovo ThinkPad laptops, dat steken we niet onder stoelen of banken. De ThinkPad lijn dateert al van in de IBM tijd. De allereerste ThinkPad verscheen onder IBM in 1992. De huidige generatie ThinkPads bouwt verder op het vertrouwde model. Zo is er de ThinkPad T-serie met  zakelijke laptops voor kantoortaken en de ThinkPad X1-serie met ultradunne laptops. Aanraders voor gemiddeld kantoorgebruik zijn, wat ons betreft, de Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 van 14 inch, de Lenovo ThinkPad T15 Gen 2 van 15 inch en de Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 van 14 inch.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2

Mini PC

Ideaal voor een mini server, media center, compacte thuis PC of voor een hobbyproject is een mini PC zoals de Meerkat van System76 wat je online volledig kan samenstellen en laten voorzien van Ubuntu of Pop!_OS.

System76 Meerkat

Smartphones

Wij zijn een voorvechter van duurzaamheid. Smartphones worden vaak als 'wegwerp' gezien en om de haverklap vervangen. Fairphone is een Nederlandse fabrikant die zijn smartphones maakt van gerecycleerd materiaal, fairtrade goud, gecontroleerde leefomstandigheden voor de fabrieksarbeiders, 5 jaar garantie biedt, enz. Ook beschikbaar voor zakelijk gebruik.

Fairphone 4

Refurbished computers, laptops, HDD/SSD's en servers

Herstelde apparatuur komt niet altijd meer terug in een productieomgeving en apparatuur wat boekhoudkundig afgeschreven is, wordt vaak vervangen voordat de levensduur bereikt wordt. Deze apparatuur is voor bijvoorbeeld een testomgeving, een labo of voor thuisgebruik nog perfect bruikbaar. Een grote verdeler van refurbished toestellen is Creo Server.

Dell R710 LFF

Voor de kinderen

Een leuk cadeau voor kinderen met interesse in technologie kan te vinden zijn bij Lego onder hun categorie 'programmeren voor kinderen' waarin kinderen spelenderwijs met good old Lego leren hoe ze hun ontwerpen acties kunnen laten uitvoeren.

Oudere kinderen kunnen zich verdiepen in electronica met behulp van Arduino education. Ook heel leuk voor de mama's en papa's!

Kinderen die interesse tonen in een STEM opleiding (Science, Technology, Engineering, Mathematics) kunnen hun hartje opdoen met Makeblock.

Lego Mindstorms