6 tips om de energiekost van IT-apparatuur te verminderen

Energieprijzen swingen de pan uit. Met deze 6 tips kan je als KMO direct ingrijpen om de energiekost van IT-apparatuur te verminderen.

6 tips om de energiekost van IT-apparatuur te verminderen

De huidige extreem hoge energieprijzen dwingen ons om ons energieverbruik onder de loep te nemen. In dit artikel geven we 6 tips om stroom te besparen op ICT apparatuur. Hoewel we zeer sterk geloven in duurzaamheid van IT materialen, focussen we ons hier hoofdzakelijk op het besparen van energie om zo de energiekost te verminderen.

We verdelen de tips in twee delen: een eerste deel met tips die je nu direct kan toepassen en een tweede deel met tips waarbij je rekening kan houden bij het vernieuwen of bij de extra aankoop van IT apparatuur.

Hoewel we de focus hier leggen op IT-apparatuur van KMO's, zijn veel van deze tips uiteraard ook thuis toepasbaar! We rekenen in dit artikel aan een stroomtarief van € 0,36 / kWh.

Energiebesparingstips die je direct kan toepassen

Tip 1: zet servers in een energiebesparende modus

Servers staan meestal 24/7 aan. Hoewel je ervoor kan opteren om servers tijdens de nacht volledig uit te schakelen (wat een zeer logische redenering is!), is dat vaak niet aan te bevelen. Servers worden meestal zo geconfigureerd dat ze tijdens de nacht updates installeren en back-up taken worden meestal ook 's nachts gestart zodat medewerkers tijdens de dag niet geconfronteerd worden met trage of onbereikbare servers (vanwege een automatische herstart na een update).

Bepaalde servers kunnen in een energiebesparende modus geplaatst worden. Dit kan zowel op BIOS niveau als op niveau van het besturingssysteem. Let op: vaak gaat dit ten koste van performantie. Om altijd de beste performantie uit een server te halen, wordt de energiezuinige modus meestal standaard niet geactiveerd.

Monitor via een monitoringtool zoals Zabbix ook steeds het stroomverbruik van je servers. Zo kan je pieken detecteren en - vooral belangrijk - opmerken wanneer een server meer stroom begint te verbruiken dan gewoonlijk.

Wat verbruikt een server en wat kan ik besparen?

Hoeveel energie een server verbruikt, is zeer afhankelijk van het type server en de belasting. Dit kan gaan van 100 Watt tot 2000 Watt en meer.

We deden een test op een SuperMicro 1U server (moederbord X11DDW-L-B met 2x Intel Scalable Silver 4108 CPU's, 64GB RAM geheugen en 6 SSD's) waarbij we de server niet onder belasting plaatsten. In de BIOS monitorden we elk van de vier beschikbare energiemodussen gedurende 24 uur en namen een gemiddelde:

  • Disabled (dus zonder energiebesparing): 91 Watt
  • Performance: 87 Watt
  • Power: 77 Watt
  • Balanced Power: 72 Watt

Als we de energiemodus niet gebruiken, dan kost ons dat € 286,15 per jaar. Tegen de energiemodus 'Balanced Power', dan kost dat ons € 226,40 per jaar. Een besparing van een € 60.

Dit was een test zonder belasting. Stel dat we dit verrekenen naar een verbruik van 1500 Watt in de 'Disabled' modus, dan komt dit neer op een kostprijs van € 4.721,44 wanneer de energiebesparing uitgeschakeld is, ten opzichte van € 3.735,64 in de modus 'Balanced Power'. Dat is een besparing van € 986 op jaarbasis.

🔔
Afhankelijk van het type server, kan het zijn dat de energiebesparende modus enkel inhoud dat de ventilatoren op een lagere snelheid gaan draaien. Hoewel dat zeker bijdraagt tot een lager energieverbruik, zal de warmte in je serverkast stijgen waardoor je meer energie zal moeten stoppen in het koelen van de ruimte.

Tip 2: schakel servers ('s nachts) uit

Een beetje een controverse met tip 1 van zonet, maar als alle processen mooi op elkaar afgestemd zijn, is het wel degelijk mogelijk om servers tijdens de nacht uit te schakelen. Zo is het perfect mogelijk om updates automatisch te installeren na de werkuren en ook back-uptaken in de uren daarna te plannen. Als je dit allemaal plant tussen 20u en 24u, dan kan een server uitgeschakeld worden tussen 24u en 8u.

Sommige servers kunnen ook tijdens de dag uitgeschakeld worden. Denk bijvoorbeeld aan een back-up server die enkel actief moet zijn tijdens de uren dat er daadwerkelijk back-ups gemaakt worden.

Hoewel we dit zeker toejuichen, moet dit heel bedacht gebeuren. Ga zeker met je IT-partner aan tafel zitten om dit plan uit te spitten.

Tip 3: ventileer je serverruimte

In ons blogartikel 'Koeling voor serverkasten uitgelegd voor architecten en elektriciens (deel 4)', bespraken we de passieve koeling (ventilatie) alsook de actieve koeling (airco). Om energie besparen, maak je zoveel mogelijk gebruik van passieve koeling.

Een KMO met een aantal servers wat niet te veel Watt verbruiken, hebben meestal voldoende aan koeling met ventilatie. Zoals je in het voorgaande blogartikel kan lezen, kan je ook ventilators in de serverkast plaatsen voor een ondersteuning van afvoer van warme lucht.

Heb je een ventilatiesysteem type D in je gebouw? Dan kan je ook bekijken om een afzuiging in je serverlokaal te plaatsen om zo warme lucht af te zuigen en over de warmtewisselaar te laten lopen wat de ingeblazen lucht in de kantoorruimte weer zal verwarmen. Win-win.

🔔
Als je de koeling van je servers zal verminderen, monitor dan zeker wel de temperatuur van de toestellen zodat deze de aanbevolen maximumtemperatuur niet zullen overschrijden.

Tip 4: plaats kopieermachines, printers en PC's in slaapstand

Tijdens de nacht kan je kopieermachines en printers zeker uitschakelen. Maar ook overdag worden deze toestellen in de meest gevallen slechts een beperkte tijd gebruikt. Een dossier printen duurt hoop en al enkele minuten.

De meeste recente kopieermachines hebben een sluimerstand en een automatische uitschakelstand. Stel bijvoorbeeld de sluimerstand in op 15 minuten en de uitschakeltijd op 2 uur. Het zal in beide gevallen iets langer duren om een document af te drukken, maar die paar seconden langer wachten kunnen zorgen voor een grote energiebesparing.

Ook PC's wat niet continu gebruikt worden, denk aan PC's in magazijnen en dergelijk, kunnen na een bepaald tijd waarschijnlijk gerust in slaapstand gaan.

Wat verbruikt een kopieermachine en wat kan ik besparen?

Als voorbeeld nemen we het verbruik van een HP Color LaserJet MFP M477fdw - een hele mond vol. Wanneer het toestel aan staat, verbruikt het 18 Watt en kost het ons jaarlijks € 56,60. In sluimerstand verbruikt het 3 Watt en kost het ons jaarlijks € 9,43. Als het toestel ongeveer 4 uur per dag gebruikt wordt en de rest van de dag in sluimerstand staat, dan zal dat ongeveer een besparing van € 45 per jaar opleveren.

Tip 5: ontstof je PC's

Computers wat jarenlang gebruikt zijn, kunnen veel stof aangetrokken hebben. Niet alleen aan de buitenkant, maar vooral ook aan de binnenkant. PC's koelen hun onderdelen met ventilators en deze ventilators trekken stof naar binnen. Dat stof zet zich vast op onderdelen en tussen koelelementen waardoor de koele lucht wat binnengetrokken wordt, onvoldoende dicht bij de apparatuur geraakt om te kunnen koelen. Dat zorgt ervoor dat de ventilatoren harder gaan draaien en dus meer stroom verbruiken - en luidruchtig worden.

Het is een goed idee om jaarlijks, of twee keer per jaar, een fysieke onderhoudsronde van je computers te houden. Doe dit niet zelf, maar laat dit aan je IT-partner over, hij zal rekening houden met het blokkeren van ventilatoren en de afvoer van statische stroom wat opgewerkt kan worden tijdens het onderhoud.

Tip 6: schakel wifi-zenders 's nachts uit

Wifi-zenders moeten 's nachts - meestal - niet actief zijn. De apparaten die gebruik maken van een draadloze wifi-verbinding zijn hoofdzakelijk laptops, smartphones en tablets. Als je bedrijf geen nachtploegen aan het werk heeft, dan kunnen wifi-zenders gerust uit.

Wifi-zenders worden meestal via PoE (Power over Ethernet) gevoed. Afhankelijk van het merk van wifi-zender kan je in de software van de netwerk controller de wifi-zender automatisch laten uitschakelen tussen bepaalde tijdstippen of kan je de switch zo configureren dat de switchpoort tussen bepaalde uren uitgeschakeld wordt.

Schakel wifi access points 's nachts uit.

Voordat je dit doet, check zeker even of er toch geen apparatuur is wat 's nachts gebruik maakt van wifi. Denk aan IoT apparatuur zoals sensoren of bewakingscamera's.

Hoeveel verbruikt een wifi-zender en wat kan ik besparen?

Het gemiddeld stroomverbruik van een wifi-zender is 10 Watt. Bij gebruik van 24/7 geeft een jaarlijkse kost van € 31,44. Als we het toestel van 20u tot 8u uitschakelen, besparen we jaarlijks dus gemakkelijk € 15.

Energiebesparingstips die je op termijn kan toepassen

In dit artikel gaven we een aantal tips die je onmiddellijk kan toepassen om op stroomkosten te besparen. In ons artikel '7 energietips bij het vervangen van IT-apparatuur' geven we een aantal tips waar je op termijn rekening mee kan houden.