7 energietips bij het vervangen van IT-apparatuur

7 tips die je kan gebruiken om je IT-materiaal op termijn energiezuiniger te maken en geld te besparen.

7 energietips bij het vervangen van IT-apparatuur

De huidige extreem hoge energieprijzen dwingen ons om ons energieverbruik onder de loep te nemen. In dit artikel geven we 7 tips om op termijn stroom te besparen op ICT apparatuur. Hoewel we zeer sterk geloven in duurzaamheid van IT materialen, focussen we ons hier hoofdzakelijk op het besparen van energie om zo de energiekost te verminderen.

We verdelen de tips in twee delen: een eerste deel met tips die je nu direct kan toepassen en een tweede deel met tips waarbij je rekening kan houden bij het vernieuwen of bij de extra aankoop van IT apparatuur.

Hoewel we de focus hier leggen op IT-apparatuur van KMO's, zijn veel van deze tips uiteraard ook thuis toepasbaar! We rekenen in dit artikel aan een stroomtarief van € 0,36 / kWh.

Energiebesparingstips die je op termijn kan toepassen

Tip 1: virtualiseer je servers

Het virtualiseren van servers is niets nieuw. Maar vaak komt het voor dat oudere, nog niet gevirtualiseerde servers, nog steeds actief draaien. Want, "het werkt, dus laat het staan". In veel gevallen is dit oudere, niet energiezuinige, apparatuur. Nu is het het ideaal moment om deze servers te virtualiseren.

Het virtualiseren van servers is een techniek om meerdere fysieke servers onder te brengen op een of slechts enkele fysieke machines. Zo bespaar je op hardware en krijg je een toename van efficiëntie.

In ons blogartikel 'Waarom je servers virtualiseren met Proxmox' gaan we dieper in op het open source virtualisatieplatform Proxmox.

Tip 2: verhuis je servers naar de cloud

Het verhuizen van je lokale servers naar "de cloud" is een trend wat al verschillende jaren toeneemt. Hierbij verhuis je de taak van je fysieke servers naar virtuele - of op nieuw fysieke - servers in een cloudomgeving. De 'cloud' zijn slechts servers in het datacentrum van een datacenterleverancier zoals Amazon AWS, Google Cloud, Digital Ocean en Hetzner.

Het voordeel van cloudservers, is dat je met een beperkte specificatie kan starten en dat de server als het ware "meegroeit". Je hebt dus geen stevige investering.

Wilt dit zeggen dat servers bij een cloudprovider goedkoper zijn? Soms wel, soms niet. Soms is het tegendeel waar en zijn ze duurder. Maar daartegenover staat dat je geen omkijken meer hebt naar de fysieke apparatuur en geen rekening moet houden met het koelen, plaatsvoorziening, fysieke beveiliging en de energiekost.

Tip 3: vervang je (oude) monitors

Gebruik je nog oude monitors, vervang ze dan op termijn dan door energiezuinige LED-monitors. Aangezien monitors 8 tot 10 uur per dag aan staan, kies je best een energiezuinig model.

Stel de monitors ook zo in dat ze na een bepaalde periode dat ze niet gebruikt worden, in standby gaan. Een monitor in standby verbruikt gemiddeld slechts een 0,5 Watt, wat neerkomt op een jaarlijkse energiekost van € 0,92 als de monitor dagelijks 14 uur in standby zou staan.

Ultrawide monitor: heel gemakkelijk, maar een echte energievreter.

Waarop je kan letten bij de aankoop van nieuwe monitors wat betreft energiezuinigheid:

De energieklasse

Monitors vindt je in energieklassen van B tot en met G, waarbij B energiezuinig is en G een echte energieverslinder is.

De grootte

Hoe groter de monitor, zoveel te meer hij zal verbruiken. Een 49" ultrawide monitor verbruikt gemiddeld 100 Watt. Bij een gebruik van 10 uur per dag, komt dat neer op een energiekost van € 131,02 per jaar.

Een 27" monitor verbruikt gemiddeld 30 Watt. Bij een gebruik van 10 uur per dag, komt de energiekost neer op € 39,31 per jaar.

Een 24" monitor verbruikt gemiddeld 20 Watt. Bij een gebruik van 10 uur per dag, komt de energiekost neer op € 26,20 per jaar.

Tip 4: vervang standaard PC's door mini-PC's

De "standaard" desktop PC's zijn vaak grote, logge, kisten. Om ze uit het zicht te werken, worden ze vaak onder het bureau op de grond gezet. Begrijpelijk. Maar met het gevolg dat ze ook veel stof aanzuigen en de warmte vaak niet goed weg kan. Dat resulteert allemaal in een hoger energieverbruik.

Moet je nieuwe PC's aankopen, of moet je volledig park vervangen worden? Overweeg dan mini-PC's. Een mini-PC is een volwaardige PC, maar in een zeer compact formaat waarbij de nadruk ligt op het lage energieverbruik. Dit type PC is zeker niet in iedere situatie geschikt, denk maar aan het zware werk zoals grafisch tekenen. Maar voor het doorsnee kantoorwerk en voor gebruik in magazijnen en fabriekshallen, lenen ze zich uitstekend.

Door het lage energieverbruik beschikken sommige modellen zelfs niet over een ventilator, maar koelen ze passief. De meest gekende mini-PC's zijn wellicht de Intel NUC's.

Intel NUC

Heb je iets meer kracht nodig, maar wil je het energiegebruik toch binnen de perken houden, dan zijn er modellen zoals de Lenovo ThinkStation P360 Tiny. Deze zijn iets groter dan een Intel NUC en beschikken wel over een ventilator, maar zijn nog heel compact waardoor ze gemakkelijk op een bureau geplaatst kunnen worden of onder een tafelblad in een beugel bevestigd kunnen worden.

Lenovo P360 Tiny

Wat verbruikt een mini-PC en een standaard PC en wat kan ik besparen?

Als we kijken naar een Intel NUC NUC11TNKi5 (Intel Core i5-1135G7), dan verbruikt deze zonder belasting 11 Watt en kost ons bij 10 uur dagelijks gebruik € 14,41 per jaar. Bij een belasting van 70% stijgt het verbruik naar 40 Watt en kost het ons jaarlijks € 52,41.

Vergelijken we dat met een standaard PC wat gemiddeld 150 Watt verbruikt, dan kost een desktop PC ons bij 10 uur dagelijks gebruik € 196,53 per jaar.

De jaarlijkse besparing kan in dit voorbeeld dus oplopen tot meer dan € 150.

Tip 6: vervang je oude harde schijven

De "good old hard disks" hebben nochtans nog wel degelijk een nut. Zo worden ze nog altijd ingezet in opslagsystemen waar veel opslagruimte nodig is. De prijs per GB is nog steeds lager dan een SSD (Solid State Disk) of een NVMe (Non-Volatile Memory Express). Maar in traditionele PC's - of mini-PC's - en de gemiddelde (niet storage!) server worden ze verdrongen door SSD's en NVMe's.

Wat verbruikt een SSD t.o.v. een harde schijf en wat kan ik besparen?

Een SSD verbruikt gemiddeld 4 Watt. Bij een dagelijks 24u gebruik komt dat neer op een jaarlijkse kost van € 12,58. Een harde schijf van 7200 RPM verbruikt gemiddeld 8 Watt, het dubbel van een SSD. Dat komt neer op een jaarlijkse kost van € 25,16.

Je kan dus al vlug de kosten met de helft verlagen plus genieten van een snellere server.

Tip 7: let bij de vervanging van servers op de energiezuinigheid

Bij de aankoop van servers wordt vaak enkel de focus gelegd op de prestaties. Maar nu we bewuster omspringen met het energieverbruik, is het raadzaam om ook bij de aankoop van nieuwe servers het verwachte stroomverbruik in rekening te brengen.

🔔
Hieronder volgt een technische uitleg over voedingen en processoren, maar het helpt je om vragen te stellen aan je IT-partner over de energiezuinigheid van nieuwe servers.

Gebruik een 80 Plus voeding

Een 80 Plus certificaat wordt toegekend aan voedingen wat minimaal 80% energie efficient zijn, waarbij dus maximaal 20% van de stroom verloren gaat. Deze voedingen krijgen nog een extra classificatie van 'Bronze' tot 'Titanium', waarbij 'Titanium' het meest energie efficient is; tot 96% (maar uiteraard ook het duurste zijn).

80 Plus

Kies een energiezuinige CPU

Processoren kunnen echte energievreters zijn. Een server CPU zoals de Intel Xeon Gold 6348 (28 cores aan 2.6 Ghz), verbruikt op 100% belasting tot 235 Watt. Als de server dag en nacht aan staat, komt dat neer op een jaarlijkse kost van € 738,95. Bij een constante belasting van 70% is dit 165 Watt, wat neerkomt op een jaarlijkse kost van € 518,84.

Kies een CPU wat geschikt is voor de taak. Vaak worden servers "op de groei" aangeschaft. Op zich is dat een goed uitgangspunt, maar misschien kan het lonen om de CPU te vervangen door een ander model op het moment dat de groei zich voordoet.

Energiebesparingstips die je direct kan toepassen

In dit artikel gaven we een aantal tips die je op termijn kan toepassen om op stroomkosten te besparen. In ons artikel '6 tips om de energiekost van IT-apparatuur te verminderen' geven we een aantal tips die je onmiddellijk kan toepassen en direct resultaat van ziet.