WordPress vs Ghost: welk platform is het beste?

Welk CMS is geschikt voor jouw website of blog? In dit artikel bespreken we de verschillen tussen WordPress en Ghost.

WordPress vs Ghost: welk platform is het beste?

Wanneer je een website start, dan wil je waarschijnlijk gebruik maken van een CMS (Content Management System). Een CMS maakt het voor jou als beheerder gemakkelijk om pagina's aan te passen. Je kan dit doen door op 'het beheerdersgedeelte' van de website in te loggen en dan via een editor of via drag-and-drop de pagina lay-out te bepalen.

Een van de meest bekende en meest gebruikte CMS systemen is WordPress. WordPress heeft volgens W3Techs een verbluffend marktaandeel van 64%. Gevolgd door Shopify (6%), Wix (3,5%) en Squarespace (2,9%). Op plaatsen vijf en zes volgen twee andere bekende CMS'en Joomla (2,5%) en Drupal (1,8%). In dit artikel gaan we WordPress vergelijken met underdog Ghost (0,1%). Deze cijfers zijn van november 2022.

Welk CMS is voor jouw website geschikt? Welke verschillen zijn er tussen WordPress en Ghost? Wanneer gebruik je best WordPress en wanneer kies je best voor Ghost?

WordPress

In het kort

WordPress behoeft bij de meesten weinig introductie. WordPress bestaat sinds 2003, is gratis en open source. Laat je jouw website door een designer ontwikkelen, dan is de kans groot dat hij/zij WordPress zal gebruiken. Ook voor de minder technisch aangelegde persoon is WordPress vrij gemakkelijk te gebruiken. Akkoord, er is een stevige leercurve als je vanaf nul begint; je moet leren omgaan met een CMS en er is keuze uit duizenden thema's, plugins, enzovoort. Maar het grote voordeel: je hoeft geen ontwikkelaar zijn om een WordPress website op te zetten, er komt geen letter programmeercode aan te pas.

Het WordPress dashboard.
WordPress' markt positie

De voordelen en nadelen van WordPress

Ontbreekt er een bepaalde functionaliteit in WordPress? Dan bestaat er gegarandeerd wel een plugin dat dat gemis kan goedmaken. Dat is tegelijk ook een nadeel. Door de tekortkomingen in WordPress moet men terugvallen op tal van plugins van derden. Sommige plugins zijn gratis, anderen zijn betalend. Sommige plugins zijn deels gratis, maar wil je de volledige functionaliteit? Dan moet je betalen. Meestal is dat in abonnementsvorm.

WordPress schiet tekort op eenvoudige zaken; zoals een geavanceerde SEO (Search Engine Optimization). WordPress is direct na de installatie wel goed geoptimaliseerd voor SEO, maar voor geavanceerde SEO-functionaliteit moet je terugvallen op plugins.

De standaard meegeleverde WordPress thema's zijn mooi, maar eenvoudig. Te eenvoudig. Eerlijk, je komt geen enkele website tegen dat een standaard thema gebruikt. Om een thema te ontwerpen, heb je een zeer goede kennis van HTML en CSS nodig. Meestal wordt er dan ook gebruikgemaakt van een gratis of een betaald thema. En thema's, die zijn er in overvloed. Voor ieder type website bestaat er wel een thema dat je naar je hand kan zetten.

Wil je niet alleen een blog, maar een volledige website op WordPress maken? Dat kan perfect. De website van The White House is wellicht een van de meest bekende websites wat gebruikmaakt van WordPress. Om WordPress om te vormen naar een website, is een page-builder nodig. Ook die zijn in vele soorten en gewichten te koop (zoals bijvoorbeeld Divi, Elementor en Avada). Ben je er wat ervaren in, dan kan je er prachtige websites mee bouwen.

WordPress maakt gebruik van de - veelbesproken - Gutenberg editor. Die maakt het mogelijk om met 'blokken' je pagina op te bouwen. Het vergt wat oefening, maar eens je ermee weg bent, kan je mooie pagina's maken.

Zit je ergens mee vast of weet je niet precies hoe je iets in WordPress kan bouwen? Voor ondersteuning kun je terecht bij duizenden professionals of bij de hulpvaardige community.

Aangezien WordPress zo bekend is, biedt zowat iedere webhosting provider wel een webhosting pakket aan dat speciaal gericht is op het hosten van WordPress.

Ghost

In het kort

Ghost is met zijn 0,1% marktaandeel een kleine speler. Ghost is ontstaan in 2013 en is ook gratis te gebruiken. De broncode is, net zoals WordPress, open source. Het idee van Ghost komt van een voormalig WordPress medewerker, nadat hij gefrustreerd raakte door de toenemende complexiteit van WordPress. Ghost is ontwikkeld met hetzelfde idee waar WordPress ooit voor ontwikkeld werd: content publiceren. Niet meer, niet minder.

Het Ghost dashboard.
Ghost's marktpositie.

De voordelen en nadelen van Ghost

Wie 'Ghost' zegt, zegt 'eenvoud'. Ghost gaat terug naar de roots van WordPress: bloggen, nieuws en andere content publiceren. Precies daarom is Ghost in de laatste jaren erg in de belangstelling gekomen van content creators.

Ghost is ontwikkeld met het 'moderne internet' als uitgangspunt. Geavanceerde SEO-tools zijn standaard ingebakken (denk aan Schema.org, Twitter Cards en Open Graph elementen, Google AMP pagina's, XML sitemaps, canonical tags, enzovoort).

In een standaard Ghost installatie zijn een aantal thema's meegeleverd. Of je deze mooi vindt of niet; smaken verschillen. Ghost biedt een heel aantal gratis thema's aan. Er zijn ook betaalde thema's voorhanden die ontworpen zijn door externe designers. Deze thema's zijn over het algemeen duurder dan WordPress thema's.

Plugins zoals WordPress heeft, kent Ghost niet. Wel zijn er een heel aantal integraties beschikbaar. In tegenstelling tot plugins op WordPress die bijvoorbeeld een uit de kluiten gewassen e-commerce platform op je website opzetten (denk aan WooCommerce), zijn deze integraties niet te vergelijken met 'plugins'. Zo moet je bijvoorbeeld een Shopify of een X-Cart webshop hebben, die je vervolgens kan integreren op je Ghost website.

De globale instellingen van Ghost zijn ook beperkt. Waar je in WordPress gebombardeerd wordt met allerlei mogelijke instellingen, ben je in Ghost vlug doorheen de globale instellingen.

Een ledensysteem is standaard ingebouwd. Als je dat wilt, zelfs met een abonnementsmodule. Zo kan je bijvoorbeeld content schrijven die gratis publiekelijk beschikbaar is, en content schrijven die enkel door betalende abonnees gelezen kan worden. Heb je een nieuw blogartikel geschreven? Dan kan je dat in een gepersonaliseerde nieuwsbrief uitsturen naar alle leden.

Een website kan je met Ghost niet maken. Er bestaan geen page-builders voor Ghost zoals dat die voor WordPress bestaan. Ghost is volledig gericht als een blog-platform en kan niet gebruikt worden als een website CMS.

De editor van Ghost is krachtig in zijn eenvoud. Content schrijven doe je op een zo goed als lege pagina. Zo heb je geen afleiding en kan je je volledig focussen op je content. Het 'dynamisch menu' maakt het mogelijk om 'kaarten' in te voegen, zoals afbeeldingen, code, Twitter posts, YouTube video's, Spotify playlists, Markdown code, enzovoort.

Heb je hulp nodig? Dan kan je voor ondersteuning terecht bij een kleine, maar hechte, community van Ghost gebruikers. Handleidingen en voorbeelden voor WordPress vind je in grote getalen; voor Ghost is dit veel minder en moet je - als ontwikkelaar - veel zelf uitzoeken.

Er zijn voorlopig weinig webhosting providers die webhosting aanbieden voor Ghost.

De Ghost editor.

Conclusie

Het ideale platform bestaat - helaas - niet. Beide platformen hebben hun sterktes en hun zwaktes. Beide platformen hebben een specifieke doelgroep voor ogen. En dat is goed.

Met WordPress kan je niet alleen bloggen, maar ook een volledige website bouwen. Inclusief webshop voor een e-commerce website. Mis je een functionaliteit? Dan bestaat daar hoogstwaarschijnlijk wel een plugin voor. Wil je je qua lay-out onderscheiden? Dan kan je een webdesigner onder de arm nemen die je een thema op-maat kan ontwerpen.

Ghost is er voor content creators die content willen leveren aan hun publiek. Eenvoudig, zonder te moeten nadenken over allerlei plugins die er nodig zijn. De editor is intuïtief, karig qua opmaak en toch krachtig door allerlei ingebakken integraties met andere online platformen.

Kortom: Wil je een full-blown website ontwerpen en volledige controle hebben over allerlei plugins? Dan is WordPress je vriend. Wil je content schrijven en die als nieuwsbrief bij je publiek leveren en je niets hoeven aan te trekken van plugins? Dan vindt je je gading zeker en vast bij Ghost.

WordPress hosting bij Nexxwave

Ben je op zoek naar een webhosting gespecialiseerd in WordPress? Dan kunnen wij je helpen. Wij maken dagelijks externe back-ups en voorzien een Web Application Firewall. Bovendien maken we het eenvoudig om met enkele klikken de veiligheid van je WordPress website op meer dan 15 vlakken op punt te stellen.

Het is zelfs mogelijk om via ‘Smart Updates’ updates je WordPress website eerst door middel van artificiële intelligentie te laten testen in een testomgeving voordat de updates op je live-website toegepast wordt. Volledig automatisch.

WordPress Toolkit in Plesk vereenvoudigt het beheer van je website.